maanantai 25. huhtikuuta 2016

ELÄINTEN OIKEUDET

Moi.


Mä oon tällä hetkellä tosi sanaton. Eksyin vahingossa katsomaan videoita suomalaisilta maatiloilta. Oikeastaan sellaisia, jotka on vuodatettu nettiin kyseenalaisen materiaalin vuoksi. 
Mä en voi käsittää, miten jotkut kasvattajat voi kohdella niin huonosti niiden tilalla olevia eläimiä. Eihän kukaan täysijärkinenkään lyö vaikka lemmikkikissaansa tai töki puukolla hamsteriaan?
Sitten netistä löytyy videoita, jotka ei ole muokattuja. Miten kasvattaja kävelee sikojensa ohi ja lyö ämpärillä päähän - ihan huvin vuoksi. Sitten tulee takaisin ja tökkii niitä antibioottipiikillä nenään! Nyt niinku oikeasti - mitä ihmettä täällä tapahtuu???


Mä en ikinä voisi kuvitellakaan, että satuttaisin jotain eläintä tai ihmistä ellei se sitten hyökkää mun kimppuun jolloin se olisi itsepuolustuksen puolella enempi. 
Mutta ihan tosissaan, vaikka ne siat joskus palotellaan lihoiksi, niin ei todellakaan ole oikein, että niitä kohdellaan miten sattuu. Onhan se nyt parempi, että ne elää hyvissä oloissa, saa hyvää ruokaa ja huolenpitoa. Ja että niillä ois seuraa. Niitä ei vedettäs millään tiukoilla naruilla, ei pidettäs pienissä karsinoissa eikä erotettas niiden poikasista. Sitten teurastuksessa kaikki hoidettaisiin mahdollisimman kivuttomasti. 


Mutta ei.
Joissain paikoissa niitä pidetään huonoissa ja likaisissa oloissa, niitä kohdellaan huonosti ja myös teurastusvaiheessa kuolema saattaa olla todella tuskaisa ja kivulias. Mä itse en syö lihaa nykyään ollenkaan, koska mun mielestä ei vaan ole oikein että mä syön jotain mitä en todellakaan oikeasti tarvitsisi. Tai tarkemmin sanottuna mä syön toisen, joka on joskus ollut elävä ja pystynyt moniin samoihin asioihin mihin mä itse.


Ja sitten joitain koskettaa vain se mitä kissoille tai koirille tehdään jossain muussa maassa. Sitten ei ajatella yhtään, mitä tapahtuu joillan maatiloilla Suomessa. Eikö ne ihmiset vain välitä, eikö niitä kiinnosta vai eivätkö ne tiedä?


En nyt sano, etteikö olisi niitä joissa eläimiä hoidettaisiin kuin lemmikeitä ja niillä olisi niin hyvät oltavat kuin mahdollista. Mutta kun on niitä joissa ei ole, niin voin  suoraan sanoa ettei kannata sitten ruveta karjatilan pitäjäksi ollenkaan, jos on se harhaluulo, etteikö ne eläimet tuntisi kipua ja tuskaa siitä kun niitä hoidetaan huonosti. Mun mielestä on sama asia lyödä vaikka kanaa haravalla, kuin lyödä omaa lastaan. Eihän ketään saisi satuttaa, oli sitten eläin tai ihminen.


Ihmiset usein myös ovat sitä mieltä, etteivät syö hevosten lihaa, koska "hevoset ovat niin söpöjä ja hyödyllisiä". "En syö meetvurstia koska siinä on hevosen lihaa." Mutta syöt kinkkua, jossa on sian lihaa? Mikä tekee hevosesta paremman yksilön?
En nyt tiedä, miten sen sanoisi. Mun mielestä eläimet ovat tasa-arvoisia keskenään. 
Eikä niitä tietenkään saisi kohdella miten haluaa.


Mainitsen vielä, että tosiaan kun karjatilaa pitää, niin pitäisi siellä olla sellaiset oltavat, että pystyisi itsekin elämään siellä. Eläimiä ei saisi pahoinpidellä mitenkään. Pitäisi olla tarpeeksi suuret tilat. Pitäisi olla tarpeeksi lämmintä ja hyvät alustat. Pitäisi olla siistiä. Pitäisi olla sopivaa ruokaa ja tarpeeksi. Ei pieniä likaisia karsinoita ja hoitajaa, joka hakkaa eläimiä talikoilla.


Samat oikeudet pitäisi päteä myös kodeissa lemmikeillä ja teurastamoilla. Mielestäni eläimiä pitää huomioida ja tutkia heidän tarpeitaan. Ei siinä ole järkeä, jos ottaa lemmikiksi kanin eikä hoida sitä kunnolla. Toki joskus voi olla kiirettä, mutta silloin kanille pitäisi saada muuta seuraa tai puuhaa. 


Teurastamoilla eläimen kuoleman pitäisi olla kivuton. Vaikka itse en kyllä ole teurastamojen puolella ollenkaan. Saattaa kuulostaa tyhmältä, mutta miksi terve eläin saadaan tappaa, mutta aivokuolleita pidetään väkipakolla hengissä? On se kuitenkin parempi, että eläimet eivät kidu siellä, vaan että teurastus suoritetaan nopeasti ja kivuttomasti. 


Ja tässä nyt puhun ainoastaan eläinten hyvinvoinnin puolesta, ja sen etteivät ne kärsisi hirveästi huonojen olojen takia. Toki on myös monia muita eläinten oikeuksiin liittyviä asioita, kuten maidon ja kananmunan tuotantoon liittyvät ongelmat. Niistä ei nyt tällä kertaa yhtään sen enempää.


Teksti oli kyllä nyt valtavan sekava. Kello on puoli kuusi aamulla ja tuli koko yö valvottua pohdiskellessa tätä asiaa. 


Osa kuvista (mm. tuo siilikuva) on ystäväni Merlen ottama. Häntä voitte seurailla Instagramissa tästä linkistä! ♥
Mutta laittakaapa ihmiset kommenttia kehiin! Mitä mietteitä just sulle tuli mun tekstistäni? Mua kiinnostaa kovasti kuulla, oli se sitten puolesta tai vastaan :)

Kiitos, kun luit postauksen! Nähdään seuraavassa postauksessa ♥

4 kommenttia:

 1. Hei tämä teksti sai nyt minut vähän ihmettelemään.. Kaikkea mitä netistä löytyy ei kannata uskoa. Oletko ikinä miettinyt mitä sika/kana/karjatilalliset hyötyisivät teurastuksesta jos eläimet olisivat sinne mennessään likaisia/sairaita/huonovointisia. Ne ei hyötyisi yhtään mitään, jokaikinen eläin on maksanut käypän hinnan kasvattajalle mennessään ja raha tulee kasvattajalle vasta kun eläin on lihana. Ja kun suomessa asian laita on niin, että sellaisia eläimiä ei oteta lihaksi jotka ovat huonovointisia tai muuten sairaita. Tämän vuoksi ei yksikään sairas eläin tuottaisi omistajalleen mitään ja minkä ihmeen takia kasvattaja haluaisi työstään pelkkää miinusta? Jos siis eläin on huonossa kunnossa, siitä ei makseta mitään. Suomessa lihatalos, kuten tuotantoeläinten pito muutenkin on huippuluokkaa, lähes kaikkialla. Huonoja voi löytyä joukosta, niinkuin missä asiassa tahansa, yleistäminen on kuitenkin väärin. Keskitytään sitten mielummin niiden lemmikkieläinten hyvinvointiin,joista ei paljon puhetta taidakkaan olla. Lähdekritiikki kannattaa muistaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä tarkoituksella yleistänyt, tiedän kyllä että olot ovat Suomessa useiten hyviä monissa paikoissa. Mutta en tarkoittanut, että eläimet olisivat sairaita huonon hoidon takia. Minusta on huonoa hoitoa jos tökitään talikolla, koska silloinhan sitä eläintä sattuu. Ei se tarkoita, että se eläin menisi huonossa kunnossa teurastamolle. Mutta kiitos kuitenkin kommentistasi, kyllähän minä nuo asiat tiesin. :) En kuitenkaan halua keskittyä pelkkiin lemmikkieläimiin, koska minusta karjaeläimet ja niiden hyvinvointi on aivan yhtä tärkeää kuin lemmikkienkin. :)

   Poista
 2. Tämä on aihe josta voisin puhua loputtomiin. Tylsää kun näitä ongelmia on suomalaisissakin karjatiloissa, ja ihmiset eivät tiedä siitä. Tämä on yksi suuri syy, miksi olen kasvissyöjä...

  www.lauraheinikki.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kuulla, että joku kasvissyöjäkin on bongannut tekstin! :) Jep, itsekin voisin puhua tästä paljon, mutta kantani torjutaan liian usein, joten ei aina tee mieli..

   Poista